Buitenland

Burgers van Mosul in de greep van ISIS

Het Iraakse leger vecht in Mosul huis voor huis, straat voor straat tegen een vijand die zich maar moeilijk gewonnen geeft. De strijders van terreurorganisatie Islamitische Staat mengen zich in de door hen bezette burgerbevolking, bewegen zich door gaten tussen huizen en muren van tuinen en bijten fel van zich af. 

En zelfs in de al bevrijde gebieden zijn nog steeds sluipschutters van ISIS actief. Het Iraakse Mosul is op dit moment één van de gevaarlijkste steden ter wereld. Veel voormalige bewoners durven er nog niet terug te keren. 

Toch lijkt het erop dat de bezetting van ISIS bijna voorbij is. De terreurorganisatie bezet alleen nog het centrum van de stad, maar is compleet omsingeld door het leger. Donderdag is het Iraakse leger weer een offensief gestart om de strijders nog verder terug te dringen. Zachtzinnig zal het niet gaan. Door de strijd zijn delen van de stad met de grond gelijk gemaakt. En waar geen projectielen vallen, zorgen de dreunen van het zware geschut er wel voor dat de verzwakte muren van gebouwen instorten.

Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen ging naar Mosul om te zien hoe bewoners en militairen in de stad omgaan met de voortdurende spanning van de oorlog. En hoe het Iraakse leger omgaat met de vijand die zich verschanst tussen de burgers. Vanavond in EenVandaag een reportage over zijn reis naar Mosul. 

4 reacties
Wil je ook reageren ga dan naar Facebook