Buitenland

Vandaag krijgt Europa voor het eerst bezoek van een minister van de regering Trump: James ‘Mad Dog’ Mattis (Defensie) zit straks aan tafel bij een topoverleg van de NAVO op het hoofdkwartier in Brussel. En ongeacht de uitkomst, dat ze bij de NAVO flink nerveus zijn over deze ontmoeting staat als een paal boven water.

Tijdens zijn verkiezingscampagne vuurde Donald Trump de ene na de andere snoeiharde uitspraak af over het functioneren van de NAVO. Zo noemde hij het militaire bondgenootschap een ‘achterhaald instituut’ en dreigde hij verschillende keren om de Amerikaanse financiële bijdrage flink te gaan korten. Nu zijn tumultueuze eerste weken in het Witte Huis achter de rug zijn, lijkt president Trump in ieder geval direct daad bij het woord te voegen als het gaat om zijn campagnebeloftes. En dat hebben ook de lidstaten van de NAVO kunnen zien. 

Tweeprocentsnorm

Het huishoudboekje van de NAVO is georganiseerd volgens de tweeprocentsnorm: NAVO-lidstaten worden geacht minimaal dit percentage van hun bruto binnenlands product (alles wat er in een land verdiend wordt) te besteden aan defensie. Het probleem is alleen dat vrijwel niet één land zich aan deze regel lijkt te houden. Alleen de VS, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Estland en Griekenland voldoen aan de tweeprocentsnorm. 

De vraag die nu door ieders hoofd spookt: met welke boodschap is Mattis op pad gestuurd door Trump? Mattis weet als doorgewinterde oorlogsveteraan in ieder geval hoe de hazen lopen: meer dan veertig jaar diende hij in het Amerikaanse leger. Zijn onverschrokkenheid in gevechten aan het front leverde hem uiteindelijk de bijnaam ‘Mad Dog’ op. Maar naast zijn oorlogsinstinct is er ook een andere kant van Mattis: hij leest alles wat los en vast zit (beschikt zelfs over een privébibliotheek van zesduizend boeken), hij zou een zeer weloverwegend karakter hebben en hij zou altijd willen streven naar stabiliteit.

Experts

We blikken vooruit met Roberta Haar van de Universiteit van Maastricht, waar ze expert is op het gebied van Amerikaans buitenlandsbeleid en internationale betrekkingen. Ook spreken we met veiligheidsdeskundige Rob de Wijk van het het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCCS) over de nieuwe machtsverhoudingen waar Europa mee wordt geconfronteerd.

14 reacties
Wil je ook reageren ga dan naar Facebook