Een drama bij het eiland Lampedusa in de Middellandse Zee: bij een schipbreuk zijn zeker 94 mensen omgekomen. De boot, met aan boord tussen de vier- en vijfhonderd migranten, kapseisde en zonk. Zo'n 150 mensen zijn gered. Tweehonderd mensen uit vermoedelijk Eritrea worden nog vermist.

De Italiaanse premier Enrico Letta heeft de schipbreuk bij Lampedusa donderdag 'een grote tragedie' genoemd. Hij liet weten dat vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano onmiddellijk naar het eilandje gaat.

Veel vluchtelingen maken de levensgevaarlijke, barre oversteek via Lampedusa, op zoek naar een beter leven in Europa. EenVandaag zond in 2011 een reportage uit over  de toen 19-jarige Haytem. Hij probeerde vanuit thuisland Tunesië in Parijs te komen aan boord van een gammel bootje, en met veel andere vluchtelingen. Het is waarschijnlijk eenzelfde soort tocht die vandaag zo catastrofaal afloopt. Kijk de reportage met Haytem rechtsboven de pagina terug.

Lampedusa

Tunesië: Schipbreukelingen van de revolutie

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.