Buitenland

De Verenigde Staten stappen uit het klimaatverdrag van Parijs. De Amerikaanse president Donald Trump heeft dat aangekondigd in de tuin van het Witte Huis.

Amerika hoort nu thuis in het aparte rijtje Syrie en Nicaragua, de enige landen ter wereld die weigeren zich aan afpraken te houden om klimaatopwarming tegen te gaan. Op het internet wordt er geschokt gereageerd op het besluit van Trump om zich terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs.

In The New York Times hebben Amerikaanse multinationals vandaag een gezamelijke advertentie geplaatst met een oproep om toch vooral aan het verdrag vast te houden:

En zelfs voormalig Republikeins politicus en acteur Arnold Schwarzenegger spreekt zich uit.


In dat verdrag hebben alle landen afgesproken gezamenlijk de CO2 uitstoot terug te dringen zodat de opwarming van de aarde 2 graden Celcius minder zal zijn dan wanneer ze zich niet aan die afspraken zouden houden. Amerika is echter de grootste vervuiler, samen met China is het land verantwoordelijk voor maar liefst 18% van de totale CO2 uitstoot wereldwijd. 

Opwarming van de aarde

Amerika zou onder Parijs de uitstoot met 26 tot 28 procent terugdringen in 2025 (ten opzichte van 2005). Als Amerika die CO2 uitstoot niet naar beneden brengt maar op dezelfde voet doorgaat stoten ze mogelijk 1 tot 3 miljard ton extra CO2 per jaar uit, wat neerkomt op 0,1 tot 0,3 graad Celsius extra opwarming in plaats van 2 graden Celcius minder.  Dat klinkt alarmerend. Maar nu is er natuurlijk veel discussie of de aarde wel echt opwarmt door toedoen van de mens. Trump zegt dat het allemaal verzinsels zijn…

Hoe nu verder?

Volgens één van de schrijvers van het akkoord niet per direct in ieder geval. Er is dus nog een sprankje hoop. Daarbij hebben Amerikaanse Staten als Californië en New York al eigen klimaatafspraken gemaakt waar ze zich aan zullen houden, zo hebben ze beloofd. 

0 reacties
Wil je ook reageren ga dan naar Facebook